conserva d'olives




Conserva d'olives arbequines

A l'octubre - novembre , segons la comarca i si l'olivera té molt sol o no tant, podrem collir olives per a fer conserva













 Procediment



- Posar les olives en aigua i canviar-la cada dia durant 9 dies

- El dia que fa 10 posar les olives en un pot gran, amb una dissolució de clorur de sodi feta 9:1 (9 parts d'aigua i una part de sal que es pot fer mesurant amb una tassa) 

- Deixar reposar durant uns 5 mesos aproximadament, tapant el pot amb un paper o un drap. El pot guardar-lo en un lloc fresc.

- A dins del pot, durant el repòs, es pot posar farigola, llorer....

Desprès dels 5 mesos, quan es van a fer servir, s'ha de treure un tel de podridura que s'ha fet a sobre, pel contacte amb l'aire. A sota del tel no li passa res, ja que la sal protegeix dels microorganismes.

- Si quan es van a consumir semblen massa salades es poden passar a un altre pot i diluir amb una mica d'aigua dolça durant uns dies.


Observacions

* Hi ha qui les posa en pots de vidre amb tapa metàl·lica i les deixa reposar a la nevera , però antigament es deixaven reposar en el rebost, en grans recipients.


* Per a fer conserva , les olives no han d'estar madures del tot.


 * Les olives arbequines estan en bones condicions quan comencen a passar del color verd al violeta , però no completament negres.

 * També es fan les olives posant-les en dissolució d'hidròxid sòdic. És un procés més ràpid i per olives de grans deu anar millor, però jo no ho he fet mai, perquè sempre ho havia vist fer amb clorur de sodi.